Келтски мотиви

Келтските мотиви се отличават с използването на сложни плетени линии, които изобразяват възли, лабиринти, спирали и други фигури. Много от образите, използвани от художниците на татуировки днес, са извлечени от известната „Книга на Келс”, богато илюстриран ръкопис на ирландските монаси, съставен около 800г., и един от най-пищно оцветените, оцелял от този период. Името идва от абатството Келс, окръг Мийт в Ирландия, където се съхранява през по-голямата част от в средновековието.

Келтски възли

Има силно норвежко влияние в келтските възли. Води се дебат за точния им произход. Заплетеният келтски дизайн е подражание и отражение на природата и сложното преплитане на келтските възли в спирали и лабиринти, които нямат начало или край, е отражение на цикличността на сезоните и на живота.

Келтски кръст

Ако сте ирландец, шотландец или уелсец, келтският кръст, комбинираният кръст и кръглите форми може да символизират по-скоро вашата етническа принадлежност, отколкото вяра.същото важи и за останалите келтски племена в Британия, Корнуел, Галиция и остров Ман. Ако сте скандинавец, може също да сте привлечен от келтския кръст, защото норвежкото и келтско изкуство са силно повлияни едно от друго. Смесването на културите поставя множество дебати за произхода на келтския кръст, като едно от обясненията лежи в легендата за свети Патрик, който се опитал да внесе християнското слово при друидите. Кръстът като християнски символ се появява през IVв., когато Евангелието бива представено като една култура, боготворяща Слънцето и Луната, в този вид, в който е сега на Британските острови. Когато видял свещен камък, маркиран с кръг, Патрик го благословил, слагайки знака на латинския кръст през кръга.

Като символно изражение кръгът и кръстът не биха могли да са по-различни. Едното е мистично, докато другото е почти географско. Кръгът е символ на вечността на Божествената любов, докато кръстът се отнася за четирите посоки или четирите краища на земята и вероятно четирите елемента. Събирането на осите загатва за събирането на силите като рай и земя, а ограждането им в кръг загатва за царството, в което времето и пространството престават да съществуват, условието за комуникации между този свят и отвъдното.

Любов

Най-широко познатият символ на любовта е сърцето. Което може да се използва в татуировките по различен начин. Може да изберете да обозначите любовта си и със символи като брачни халки, устни или рози.

Сърца

Сърцето е символ на любовта, романтиката и жизнената сила на човечеството; приятелство, кураж, романтични връзки и емоционална изразност също се свързват със знака сърце. Татуировката на сърце, оформена като обърнат триъгълник, има за цел да загатне триъгълника на пубиса и е универсален символ на женското начало, като често се използва и като краен израз на романтичната любов. Татуировките със сърца с надписи са много популярни сред военните по време на Втората световна война като израз на вярност към любимите, които са с тях по време на опасните приключения, и непрекъснато напомняне за ценностите, в името на които се бият и които защитават. Като те казват: „Любовта продължава вечно. Татуировката – още шест месеца след това.”

Ръце, обхванали сърце

Представлява майчината и бащинската любов, тази вариация е символ на отдаването на сърцето с две ръце или сърце, обвито в любов. Популярен келтски символ.

Златно сърце

Най- често се свързва с егото или божественото, златно сърце символизира личната увереност, че човек е част от Вселената.

Черно сърце

Черното сърце често илюстрира тъга или скръб.

Бяло сърце

През 1999г. сърцето е възприето като универсален символ на грижата, то е знак на здравните работници, които го изобразяват с мастило.

Свещено сърце

Свещеното сърце е символ на благотворителността, питиетата и разбирателството: на мъката, както и на радостта и щастието.

Вариации на сърце

Сърце, пронизано със стрела

Стрелата е символ на насочения енергиен поток и проникването. Когато е свързана със (и пробожда) сърцето, изобразява приятната болка от любовта. Стрелата често е на Купидон, вестителя на любовта.

Пронизано с кинжал

Вариациите често означават предадена любов и мощен символ на разбитото сърце или сърце, което скърби.

Разбито сърце

Символ на изгубената любов. Често на отхвърлен любим. И болката, която изпитва носещият.

Флагове под формата на сърце

Популярна вариация, която свидетелства за любов към собствената страна.

Вода

В азиатските татуировки чест мотив са водата и вълните, а в Полинезия те традиционно са силен графичен елемент в татуировките. В Китай и Япония кои или карп представляват символи на водата. Водата като елемент се приема за израз на женственост и могъща сила за промяна. Тя има способността да премахва, разтваря, пречиства, отмива и възражда. Водата се свързва и с принципа на влагата и циркулирането на кръвта при животните или мъзгата при растенията. Тя се свързва с водата в утробата и с водата в океана. И двете изобразяват раждането на човешки живот. В западната астрология Рибите, Водолеят и Ракът са водни знаци.

Дървета

Дърветата са мощен символ на възраждането и обновяването: ярки напомняния за сезоните и циклите на живота, при много азиатски и африкански култури митовете разказват истории за мъже, които висели по дърветата като плодове, докато не били откъсвани и оживявали. Буда открил просветление по време на дългите си медитации под клоните на дървото бодхи, а келтите приемали, че дърветата имат душа като живи същества. Келтското изкуство често изобразява преплетени клони и корени на дървета – могъщ символ на взаимната връзка между съзнанието и подсъзнанието.

Топката с номер 8

Топка с номер осем е символ на капризите на съдбата. Според някои топка номер осем е символ на късмет, ако се контролира. В татуировките е намек за опасност, живот на ръба и оставяне на собствената съдба на течението. За любителите на силни усещания или високи скорости е чест навик да провесят два зара на предното огледало на колата, а топка номер осем да сложат на скоростния лост. Още веднъж в този пример топка номер осем символизира риска, авантюризма и възможността за добър или лош късмет.

Зар

Като модел в татуировките зарът е метафора на живота, защото докато играем, ние нямаме силата да предопределим или да предскажем какво число ще се падне, а според числата, които се паднат, можем да предсказваме бъдещето на капризната природа. Понякога в живота, както при игрите на шанса, е по-важно да имаме късмет, отколкото да сме талантливи.въпреки че понякога се разглежда като символ на късмета или добрата, благосклонна съдба, зарът често се включва в татуировки, които показват опасностите на хазарта, понякога в комбинации с други пороци като карти за игра, наркотици и алкохол, оръжие, коне за надбягвания и порочни жени.

Огън

Силата на огъня е плашеща и дълбоко почитана. Подчиняването и ползването на огъня от човека са изключително обозначаване на цивилизацията. За индусите огънят е един от петте свещени елемента, от които са произлезли всички живи същества. В християнството огънят е символ ма Светия Дух и често се използва в описанието на ада. В юдейството свещите се палят, за да ознаменуват празниците и да разграничат Шабат от останалите дни от се3дмицата, както и като напомняне за мъртвите. За митичния феникс пламъците, в които е обвита птицата и от които се възражда, са символ на трансформацията или прераждането. Татуировките с пламъци и огън може да изобразяват трансформация, разрушение, страст или светлина и служат като предупреждение от носещия. Обрисуван като факли, фарове, урни и свещи, огънят представлява надежда, светлина и познание.

Човешкият крах

Човешкият крах е татуировка, която обикновено изобразява красива жена без добродетели, обградена с много пороци, която може да разбие живота на мъжа. Самата жена е един от пороците. Често жената е заобиколена от чаши – чашите за мартини са най-предпочитани, както и от бутилки алкохол, карти, зарове и други хазартни елементи като подкова, което загатва за конните залози. Използвайте въображението си, за да добавите други символи на съвременните пороци. Жената се смята за жестока и измамна и често се нарича Женски дявол, като в този случай може да се нарисува с дяволски рога и опашка.

Музикални мотиви

Такива елементи в татуировките за музикални ноти, ключ сол и петолиние, както и музикални инструменти, птици и всичко, което въображението да свърже с музиката. Китарата, обвита в пламъци, и барабани винаги остават популярни сред рокендрол феновете.
Във времена или на места без литература и образована публика музикантите имали богат репертоар от песни и истории, които разказват за техните народи и култури. Музикантският живот никога не е бил лесен, но винаги се е символизирал свободата, любовта към музиката, поезията, романтиката и авантюризма и живота на открито.

Музикални ноти

Нотните изображения в музикален такт определят продължителността на звука, а разположението по петолинието – височината на тона. Височината представлява тона на музикалната нота спрямо останалите, като я определя като ниска или висока. Нотите могат да бъдат цели, половини, четвъртини, осмини, шестнайсетини и т.н.

Китари

Акустичната китара е с плосък гръб и закръглено тяло, което се стеснява в средата, с издължена шия и обикновено шест струни, на които се свири с пръсти или перо. Тялото на акустичната китара е кухо и звукът се получава от вибрациите на струните. Електрическата китара обикновено е с масивно тяло с резонатор – магнит, обвит с жици, които поемат вибрациите на струните на китарата и ги изпращат към усилвател, след това към колоните, където се трансформира в звук.
Татуировката с китара е любима сред музикантите, като електрическата китара далеч превъзхожда акустичната си посестрима. Електрическите китари са популярни сред рок музикантите, докато акустичната сред кънтрифеновете и последователите на западни течения, класическите музиканти и любители на фолк музика и фламенко.
Сходни на вид, но с много различни звуци, са лютнята и банджото. Тези инструменти разказват дългата и романтична история на трубадурите и музикантите, които често водят номадски живот, местят се непрекъснато и обикалят панаири по целия свят, или изпълняват песни в дворовете на знатни персони или в таверни, или места за срещи на обикновените хора от народа.

Елфи

Елфите са магичните обитатели на земите в тевтонските легенди, а в германската митология специален вид феи, които живеят в горите, понякога в моретата и даже във въздуха. От Шекспировия Пък от „Сън в лятна нощ” до „Властелинът на пръстените” на Толкин елфите са основни герои на писателите и магически същества, изобразявани в изкуството. Въпреки че често са много палави, елфите не се свързват с тъмнината като троловете и таласъмите. Те обитават царството на светлината. Въпреки че нямат божествени качества, елфите се приемат за служители на боговете и носители на светлината. Често се свързват с плодородието, както и са миниатюрни превъплъщения на палавостта.

Тролове и гаргойли

Също като злите духове или демони и много други култури, скандинавските тролове олицетворяват капризите на природата, неизвестността и несигурността на живота. Гаргойлите (страшилища) със своите неособено привлекателни лица са много популярни в татуировките. Фигурите имат силата да служат като амулети и талисмани за защита от неочакваното.

Знакът на слънцето

Легендите, които описват изгрева и залеза на слънцето, циклите на светлина и тъмнина, са довели до това, Слънцето да се превърне в символ на живота и смъртта, възраждането и прераждането. В продължение на хилядолетия Слънцето се е смятало за център на Вселената,а всички останали небесни тела за обикалящи около него. Слънцето се приема за знак на кралската и божествената сила. В някои култури – както и в мотивите на татуировките, Слънцето се изобразява с орел, орел със змия, дракон, сокол, феникс, лебед, лъв, овен, петел, бик, сърце, роза, лотос, слънчоглед и хризантема.
Като символ в татуировките, Слънцето представлява плодовитост, жизненост, страст, кураж и вечна младост, светлина, познание.

Звезди

Като светлина в тъмнината, звездите често се приемат за символи на истината, духа и вярата. Символът звезда загатва за божествената искра, която всеки от нас носи, докато качеството на звездите да се виждат нощем ги прави символ на битката с неизвестното.
Звезда със специфична форма носи определено символно съдържание. Петолъчната звезда или пентаграмът съдържат ориенталския символ на ин и ян или подчертават хармоничната природа. Този символ на звездите е силно променен спрямо посоката на разположение на лъчите.

Пентаграм, който гледа надолу, се приема за дяволски знак. В келтските легенди пентаграмът е символ на ясновидците и магьосниците. Петте лъча са силен символ на защита и баланс.
Хексаграмът не израз на взаимодействието между божествата и смъртните. Той специално значение в юдейството като Звездата на Давид.

Седмолъчната звезда е символ на интеграцията и мистичното, поради връзката си с числото седем. Свързва се със седемте планети, познати в класическата астрология, и други седемстепенни системи като чакрите в индуизма.
Осмолъчната звезда е символ на завършеността и прераждането и се свързва с осемстепенните системи като триграмите и езическото колело на годината.
Звездата с девет лъча е символ на постижението и стабилността. Може да се свърже и с деветстепенните системи като деветте таоиски канджи (психични центъра).

Символи на луната

Един от дванадесетте знака на суверенитета (императорската власт) в китайската традиция, Луната е небесен символ, представящ принципа на пасивността (ин) спрямо активното начало на Слънцето (ян). В западната астрология Луната изобразява чувствеността на индивида. Използва се по-скоро за изобразяване на детето вътре в нас, на миналото и на оформянето на индивидуалните ни черти, отколкото за това, какви сме сега.
Асирийците почитали Луната като върховно божество. Тя била боготворена и в древна Гърция, Вавилон, Индия, Китай. Поверията се основавали на наблюденията и начина, по който фазите на Луната се отразяват на растежа и качеството на реколтата, на животните и човешкия живот. След сблъсъка на боготворенето на Луната с установените религиозни практики – особено в Европа, символите, свързани с Луната, постепенно започнали да се приемат за дяволски или демонични. Прилепите, черните котки и яхналите метли вещици, изобразени на пълнолуние, се превърнали в символ на тъмнината и злото.
Астролозите смятали Луната за господар на чувствата и емоциите, описваща промените и вариациите в тях. И на Изток, и на Запад Луната се свързва с майката, природата и дома. Тя универсално се свързва с водата, приливите и отливите и женския цикъл. Луната изглежда насочена, даваща светлина наоколо и се е превърнала в синоним на традиционната женственост и грижа за осигуряване на комфорт за околните.
Схватливостта и меланхолията също се разглеждат като аспекти, свързани с Луната, но по никакъв начин не се асоциират с намаляване на силата. Луната се свързва тясно и с много животни, които излизат през нощта, като вълци, койоти, пантери, ягуари, леопарди, бухали и прилепи. В някои туземни африкански култури се смята, че вълците и койотите вият срещу Луната, когато издават характерните си звуци.

Знамена

Татуировките на знамена символизират любовта, предаността и патриотизма, които носещият изпитва към своята родина.те може да са непосредствена интерпретация или силно стилизирани, и често имат за цел да покажат цветовете на националното знаме в очертанията на форма, която наподобява формата на съответната държава. Емигрантите нерядко си правят татуировки, в които съчетават знамената на родната страна и на тази, в която са се заселили.
Знамената често имат важна роля в татуировките, които носят хората на военна служба. Това важи особено за военните в Съединените щати и Великобритания.
В мемориалните татуировки, направени в памет на падналите в бой приятели, сваленото или измачкано знаме или полуиздигнатото знаме са символ на крайната саможертва, спомен за живот, посветен на служба в защита на родината.
За гейовете и лесбийките са много популярни татуировките със знаме в цветовете на дъгата, докато при други групи, които почитат символи, с които силно се идентифицират, често са представени под формата на знаме – даже и при анархистите. Като татуировка знамето рядко се изобразява с прави линии, а много художници на татуировки проявяват голямо въображение, когато извиват цветовете на флага около ръката, по раменете и гърдите и на гърба.

Китайски кучета

Наричани още божествени кучета или лъвовете на Буда, китайските кучета са статуи, които на вид са между куче и лъв, и се смятат за пазители на будистките храмове повече от 2000 години. Някога само на портите на аристократите, днес китайските кучета пазят скромни обитания и често се наричат кучета на щастието. Те имат качествата и добродетелите, свързани с лъва, включително силата, авторитета, благородството на характера, гордостта и справедливата защита. Използвани в татуировките днес, те съчетават качествата и на кучето, и на лъва, и често се изобразяват с показани нокти и зъби, застанали в готовност за нападение срещу въображаеми демони.

Баркодове

Баркодът като система за кодиране на цената и контрол на инвентара е създаден през 50-те години на XX век. Като начин за повишаване на ефикасността и ефективността на служителите.
Използването на баркод в татуировки е иронично предупреждение, че самите ние сме застрашени от това, да се превърнем в продукти. Татуировка на баркод е израз на протест срещу обществото, в което всеки носи еднакви дрехи и слуша еднаква музика. Татуирането на баркод е протест срещу консуматорската култура и демонстриране на различността и уникалността на индивида.
Пънкарите най-често използват татуировка на баркодове заедно със символа на анархията.

Военни татуировки

Като татуировките с ясно изразен духовен и религиозен символизъм военните татуировки също се свързват с амулетите и талисманите. Ритуалът на татуиране, извършван от шамана, лечителя и свещеника, съчетан със заклинания и използване на пигмент, се приемал за осигуряващ специални или магически качества, които можели да направят човек невидим или недосегаем за оръжията на врага (поверие, което още е валидно в някои райони на Бирма и Тайланд). Татуировката се вписва в съзнанието на татуирания като първостепенно средство за защита, могъща психологическа преграда и прието буквално – като действителна броня.
В културите, в които историята на живота се пресъздава в боди арт, татуировките показват силата си в сраженията. Маори обозначавали личната си история в битките с татуировки, а ловците на глави от племето ибан правели отделни татуировки на ръцете си за всяка взета глава. За други военни специални татуировки, представляващи религиозна принадлежност, гарантират, че притежателите им ще получат полагащото им се погребение, ако паднат в битка.
В Хавай и на Маркизките острови капитан Кук се сблъскал с туземни татуировки, носени от кастата на военните, които служели за истински военни цели: татуировки на камуфлаж. Цялото тяло на боеца се татуирало, но само от едната страна. Полутатуираното тяло се показвало на врага в битката. Предполага се, че това запазвало нетатуираната част за граждански, домашни и дори романтични дела.
От началото на XIX век със завръщането на повече моряци от далечните земи татуирането набирало все по-голяма популярност сред британските моряци и се разпространило и сред британското адмиралство.
Когато човек си направи татуировка като израз на принадлежност към определена група, споделената болка изпълнява функцията на важен групов опит. Правенето на татуировка означавало, че младият член на екипажа може да издържи стоически на болката, и му създавало дълбокото усещане за принадлежност към общност, която има по-голямо значение от самия него.

Гербове

Татуирането на семейния герб има за цел да демонстрира семейните връзки и наследство. Във Великобритания без значение дали човек е англичанин, шотландец, ирландец или уелсец, както и в повечето европейски страни, хората могат да проследят семейната си история в конкретен стилизиран знак, който някога е красял щитовете и флаговете като средство за идентифициране на влизащите в битка.
Терминът герб с хералдически атрибути носи началото си от средновековните рицари или аристократи, които носели бродирани дрехи над металните си брони, наметала с кръстове или символи за техния статут и личност. Преди това нововъведение въоръжените рицари доста си приличали, а с помощта на гербовете можели да бъдат разграничени в битката.
Смята се, че първият герб, използван на щит, е този на Хенри I в Англия през 1127 година, когато много знатни граждани от Северна Европа, саксонци от Германия и викинги от Дания, Норвегия и Швеция се татуирали със знаци, които описвали принадлежността им към определени родове и съюзи.
Популярността на гербовете нараснала по време на рицарските турнири като знак за благороден произход. Никой рицар не можел да участва, ако не носи герб. В продължение на дълги години отделните рицари или благородници си запазвали индивидуалните гербове, но по-късно те започнали да се раздават от монарха.
Впоследствие започнали да се предават по наследство. Само фамилното име обаче не давало право на носене на герб. Емблемите се пазели като семейна ценност и били изключителна частна собственост на притежателите си.
Първите гербове били изчистени знаци, като с времето ставали все по-сложни и с повече орнаменти. Те включвали елементи на хералдическа украса и надписи: даже се добавяли и други фамилни гербове след сключване на брак. Терминът хералдика се отнася до описанието и разположението на символите на щита. Когато художникът на хералдическия знак започва да изобразява символите, той трябва ясно и точно да познава всеки от тях. Символите се вписвали в специален регистър и в никой случай не можело да бъдат дублирани според кралски декрет.
С постепенното изчезване на рицарските турнири и набирането на частни войски изчезнало и използването на гербове с военна или спортна цел, което дало място за развиване на хералдиката като семейна гордост. Представителите на благороднически фамилии носели гербове на униформите си като знак за престиж и указание на кого служат. Военните части, водени или финансирани от благородници, често включвали част от семейния или личен герб в изображението на кралския герб.

Черепи

В много култури черепът е напомняне на смъртта и тленността на човека. В исторически смисъл той олицетворява триумф и спомен за падналите в битките. Черепът е знак на СС отрядите на нацистката армия – символ, чиято цел е да предизвика страх, но ако е татуиран на ръка на рокер, се смята, че помага на носещия да измами смъртта. През викторианската епоха черепът в комбинация с украси, рози и крила, е напомняне за тленността, както и за възкресението и вечността. Древният символ на череп с увита около него змия се свързва с познанието и безсмъртието и е популярна татуировка и до днес.

Смърт

Много мотиви в татуировките изобразяват смъртта като начин да представят живота, прераждането и идеите за прераждане и възкресение. Фениксът е класически пример в това отношение: въпреки, че изгаря, след смъртта се възражда от пепелта и започва нов жизнен цикъл. Символът на смъртта в татуировката невинаги означава смърт, а напомняне колко ценна е всяка глътка въздух, докато сме живи. На практика, имайки предвид човешката природа и нашата склонност към суеверия, тези татуировки може да се разглеждат като силни амулети и талисмани срещу смъртта. А когато смъртта настъпи, в доста култури е прието, че много татуировки отварят пред носещия ги вратите за осигуряване на безпрепятствено преминаване в отвъдното.

Ками и ножове

Качеството да проливат кръв – същността на живота, е силен символ. На това най-основно ниво ножът или камата представляват смъртта. Камите и ножовете са тихи оръжия, перфектни за близък бой и като такива фигурират в множество военни татуировки. Ножът или камата изразяват ярост, бързина, упоритост и смърт в ръката на друг, като могат да изобразят и убиец.
Когато богатите и заможните започнали да украсяват дръжките на камите си със злато и диаманти, те се превърнали и в определение за статус
Изрази като „пронизан в гърба” или „пронизан в сърцето” са вдъхновили много художници на татуировки.

Саби

Сабята е израз на свободата и военната сила. Като символ на война сабята е емблема на честността и стимулира носещия към следване на добродетелта. По този начин сабята се превръща в хералдически атрибут на гербовете.
През средновековието сабята олицетворява божественото слово и когато се носи с кръст, означава защита на християнската вяра. Сабя, особено в комбинация с пламъци, символизира и пречистване.
Обичайната форма на сабята е дълго, право острие с дръжка под формата на кръст, въпреки че може да е изцапано с кръв. Често се изобразява как пронизва животно или човешко сърце, а две кръстосани саби са емблема на Свети Павел.

Анархия

Обичайният символ на анархия е стилизирана буква „А”, вписана в кръг. Политическите анархисти поставят много по-високо правата на личността и малцинствата над тези на множеството и когато се използва за пръв път преди 150 години, символът на анархията е бил знак на протест срещу потисничеството на държавния режим, монархиите и щатите, които обявяват обединението извън закона. Като символ в татуировките знакът „А” на анархията е популярен сред членовете на групи, които се смятат за периферия на приетото общество. В различните времена знакът е почитан от пънкари, скинхедс и гей обществата.използван е и като израз на протест срещу глобализацията под формата на световен капитализъм или индустриализация. Други символи на анархията са черния цвят, вдигната, свита в юмрук ръка и вариации на череп с кръстосани кости, избраният от пиратите флаг, който показва, че не принадлежат на никоя нация, а само на себе си.

Мемориални татуировки

Ако искаме да си спомняме за специален за нас човек, място или момент от времето, да отдадем почит на починал близък, да отбележим пътуване или да сме сигурни, че никога няма да забравим определен ден, татуировките, които са визуално напомняне, са вечният начин за съхранение, от който имаме нужда. Мемориалната татуировка може да бъде точно възпроизвеждане на спомен, който искаме а запазим като портрет или символ, например име, дата, зодиакален знак или канджи икона. Други популярни мотиви са рози, звезди, скъпоценни камъни, свързани със зодията, и любими вещи на починалия като животно или инструмент. Често за почитане на смъртта на дете се избират ангели. Препоръчително е да оставите да мине определен период от тъга, преди да си направите татуировка, за да можете да изберете най-правилния мотив, който да запази спомените ви. Оставете си време да намерите най-подходящия образ, по-добре това да е спомен за живот, а не за тъгата от загубата.

Дяволи и демони

Дяволът е свръхестествено същество, което в повечето западни религии е централен образ на злото. Дадени са му различни имена като Сатана, Асмодей, Веелзевул, Луцифер, и Мефистофел. В класическата демонология обаче всяко от тези алтернативни имена се отнася до специално свръхестествено създание и има силни спорове дали всяко от тях наистина е израз на злото. Терминът дявол се използва и за обозначаване на ръководния демон в йерархията на ада.
В традицията на християнската църква Луцифер е архангел, който се ползвал с благоразположението на Господа като пръв ангел между равни, но поради неговата суета, арогантност и слаб характер, той толкова се отдалечил от Божията милост, че бил прогонен от Рая, след като повел останалите ангели на бунт.
Луцифер е символ на хаоса и дивия, неконтролируем дух, проклет с всички пороци и най-лоши аспекти на човека. Образите на Сатана, изрисуван като червена фигура с рога, разцепени копита и опашка, са начинът, по който църквата се опитва да опише и обрисува демонизирането на образа на падналия Луцифер.
Като мотив в татуировките дяволът символизира пакостлив, похотлив и злонамерен образ, предразположен към всички грехове и пороци.

Ангели

В много религии ангелите са крилатите вестители на Бога. Образите, свързани с ангелите, включват тръби, арфи и саби. Обикновено ангелът се изобразява като млад мъж с крила и ореол – израз на божествения му характер.
Като елемент в татуировките ангелът е символ на отдадеността , духовността и вярата. Той може да бъде и ръководна и защитаваща фигура. Татуировка на ангел е очевиден религиозен символ. Ангелите са човекоподобни – с образ на мъже, с крила, за да могат да пренесат думите на Господа до човечеството. Те персонифицират божественото и са вестители на Господа, на практика думата ангел е корен от гръцката aggelos, което означава вестоносец.
Крилатите вестоносци се изобразяват в много религии като посредници между духовния и материалния свят,но се срещат и в исляма, юдейството и най-често в християнската вяра. Ангелите често се споменават в Библията не само като вестители на Бога, но и като носещи неговата защита или наказание.
Символите, тясно свързани в изкуството с ангелите, са тръби, арфи, саби, скиптри и жезли. Обикновено ангелите се рисуват като млади мъже с крила и ореол в израз на тяхната божественост
Като изображение в татуировките ангелът е символ на отдаденост, духовност и вяра , което показва връзката с Бога. Ангелът може да е фигура, която означава ръководство и защита, и често се използва като централен мотив във възпоменателните татуировки.

Утроборос

Завитата на кръг змия, захапала опашката си, е символ на повторението на епохите и се среща в много култури. В символен аспект има няколко значения. Като създание, което само се изяжда, изобразява цикличността на природата: създаване от разрушението, животъ от смъртта. Алтернативно може да се приеме, че изяжда собствената си опашка, за да продължи живота си, като в този случай се символизира вечния цикъл на обновяване. Този вторичен символизъм е отражение на идеята за вечността, безкрайните цикли и безкрайността на природата, която има граници или ограничения.

Безкрайност

Като татуировка символът се изобразява най-често като обърната настрани осмица, което има за цел да покаже безкрайността или безграничността. Кръговете и овалите са напомняне на идеята, че животът се възприема като цикъл на сезоните, които се повтарят до безкрай. В много източни религии и вярвания идеята за безкрайните прераждания и нива на живота има сходно значение.

Дракони

Татуировките с дракони са силно повлияни от японската и китайската култури, в които драконите символизират четирите елемента и четирите посоки на света. В Китай тези митологични същества някога били символ на свръхестествената императорска сила. Те станали част от китайските легенди, в които се казва, че драконът е праотец на китайския народ. В Япония има сходно поверие: веднъж императорът обявил, че е потомък на безсмъртния дракон. Образът на дракона фигурира на императорската роба, като показва защитните сили, както и светската му власт. Силата на гръмотевицата да донесе дъжд често се описва под формата на перла в устата или гърлото на дракона. С времето перлата на дракона се превърнала в символ на чистотата на мислите на императора и правилността на неговите заповеди. „Не можете да спорите с прлата на дракона!”, казва председателят Мао.
Японският фолклор изобилства от легенди за същества, в частност кои, които чрез специални изпитания и постоянство се превръщат в дракони.
В будистките страни драконът стои на вратите на храма и на стените на гробниците, предпазвайки ги от злите сили.
На Запад лукавството на дракона загатва за злото и в битките му с християнските светци вторите винаги излизат победители.
Днес татуировката с дракон изобразява благородство, магия, мощта на преобразяването и въображението, постоянство, лоялност, силата и умението за издигане над обичайното.

Еднорог

Еднорогът символизира красотата, мистерията, благородството, силата и яростния темперамент, който може да бъде опитомен само от чистотата на целомъдрието. Той е емблема и на брачната вярност, защото според средновековните поверия само нежна целомъдрена девица може да го опитоми. Еднорогът е популярен мотив в татуировките в края на 60-те и през 70-те години отчасти, защото символизира утопичния свят на мир и мистицизъм. Понякога се рисува с лъвска опашка и кози разцепени копита, което изразява способността му да се освобождава от веригите.

Феи

Татуирането на фея отвежда назад към богатата фолклорна традиция, в която феите разкриват съдбата с нейните непредвидими дарове и разочарования. Идеята за свръхестествени същества, които се намесват в човешките дела, е създала цял жанр в приказките, които са изпъстрени със символизъм.
Феите със своите магически умения са любими на децата, а като мотив в татуировките те са силен символ на младежката невинност и желанието за запазване на детското въображение, любопитство и учудване. Те може също да се използват и за обозначаване на налагащото се присъствие на корпорациите в съвременната попкултура.

Подкови

Подковата е един от най-широко разпространените в света символи на късмета. Като мотив в татуировките може да се използва самостоятелно или с други символи на добрия късмет като зар, карти за игра, изобразени в печеливши комбинации, и четирилистни детелини.
На много места в Европа и Северна Америка подковите се заковават над вратите на хамбарите и домовете, а в зависимост от културните и традиционните обичаи на региона сочат или нагоре, или надолу. Закована подкова, обърната нагоре, има за цел да бъде като купа, в която да се улови късмета; закована, обърната надолу, подковата има за цел да изхвърли всички негативни неща.

Пегас

Като цяло татуировките на коне са много популярни, като особено предпочитан е крилатият Пегас. Раждането на този поетически кон датира от гръцкия войн Персей, който убил Медуза с магическата си сабя и от кръвта, бликнала от шията на Медуза, се родил дивият и красив Пегас, превърнал се в носител на гръмотевиците на Зевс, който може да бъде видян как препуска в небесата.
Като татуировка Пегас изобразява сходни с чертите на коня: лоялност, издръжливост, сила и скорост. Допълнителни негови характеристики се свързват с крилата и птиците – това е свободен и търсещ дух. Смята се, че Пегас води въображението до нови висоти.

Морски

Морските или флотските татуировки водят началото си от самите корени на съвременното татуиране. Моряците са сред първите, които възраждат изкуството и практиката на татуиране след връщането си от Полинезийските острови в Южната част на Тихия океан и други земи в Югоизточна Азия. Капитан Кук в прочутото си пътешествие до Таити, Хавай, и Нова Зеландия е първия, който описва татуировките на местното население през 1786 година. Думата татуировка на английски произлиза от таитянската дума „ та тау” и е подражание на звука, с който се нарича на полинезийски татуирането. След завръщането на моряците от Полинезия в Европа с татуировки това започва да се приема за особено екзотичен сувенир на пътешествия и авантюри и аудиторията в Европа била силно впечатлена.
Животът в морето е труден и само най-силните мъже оцеляват. Моряците, които са оставени на благоволението на природните стихии и капризите на Майката природа, са силно суеверни. За кратко време те успяват да изградят сложна система от символи за татуиране, които имат свой собствен език. Татуировките разказват историята на местата, които са обиколили моряците, и много от тях са се превъплътили в амулети и талисмани за защита.
Изразът „задушен, завъртян и татуиран” се е родил в морската традиция и изпълнява ролята на цветно резюме на отпуската на брега, след като моряците са прекарали дълги месеци в морето. Доброто пристанище печели и си изгражда репутация от качествата или липсата на питейни заведения, жени и художници на татуировки.

Акула

Акулите често плуват след корабите и особено китоловните в търсене на остатъци от храна, а татуирането на акула има за цел да предпази моряка от това, да го изядат акулите, ако падне зад борда.

Кораб в морето

Татуировка на кораб с пълен брой мачти и платна показва, че морякът е преминал около нос Хорн. Такъв моряк има право на малка синя звезда на лявото ухо. След пет обиколки на носа може да си татуира звезда и на дясното ухо. А ако е достатъчно обигран морски лъв, за да се осмели да направи описания преход 10 пъти, има право на две червени точки на челото.

Моряшки гроб

Доста страховити разновидности на свързаните с дома татуировки е моряшкия гроб. Тази картина често представя плаващ кораб, който потъва сред вълните, с нос, забит в риф или скали, с ужасна дупка, пробита в корпуса. Също като татуировките на черепи или демони, тези често имат смисъл на талисмани за защита и служат за напомняне за суровите решения на морето.

Лястовици

Моряк, който е пропътувал 5000 мили в морето, получава правото да си татуира лястовица. След 10000 мили морякът има право да си татуира втора лястовица. Татуирането на лястовица служи на поверието, че носи късмет в намирането на земя и връщането в пристанището на родината, защото за моряците в морето лястовицата е сигурен знак, че земята е близо.

Възел

Морският възел изобразява моряк, посетил четирите възела, или този, който е прекосил Екватора, линията на смяна на датите и арктическия, и антарктическия кръгове.

Дракон

Татуирането на дракон означава, че морякът е акостирал на пристанище в Китай, а златният дракон е запазен за моряци, прекосили линията на смяна на датите.

Морска костенурка

Татуирането на морска костенурка означава, че морякът е прекосил Екватора.

Красавици

Красавиците може да са на снимки, изрязани от списания или вестници и закачени на стената, или от календари и постери.
Една от използваните в татуировките – Бети Пейдж, била толкова популярна, че я наричат Момичето на света. Тя запазва короната „Кралица н Красотата” и е вдъхновение за любителите на татуировки навсякъде, което означава, че много татуировки на красавици имат прилика с Бети Пейдж.

Девойки

Татуирането на девойки служи да напомни на носещия татуировката за любимата или да го предупреди да избягва определен тип жени.

Котви

Котвата е символ на съвременните татуировки на Запад от два века и има древни корени, които датират от хилядолетия. Тя е предпочитана от хора, които я асоциират с морската или флотската кариера и тясно се идентифицира с моряците по цвят. Много млади мореплаватели си татуират котва за ознаменуване на първото си прекосяване а Атлантическия океан.
В древността котвата, както и рибата, е символ на връзките с ранната християнска църква. Татуирането на котва се приема като израз на постоянство и твърдост, също както котвата съумява да задържи кораба на пристанището и устоява на ветровете и теченията, които се опитват да му влияят.

Веселият Роджър

Черепът с кръстосани кости или камъни символизира живота на морските авантюристи. Първоначално френските пирати развявали своя „весел червен флаг” (jolie rouge), когато не възнамерявали да взимат пленници. Посланието било ясно: предай се или умри; деклариране на ярост, което има за цел да доведе до бързо предаване. По време на Първата и Втората световни войни Веселият Роджър бил използван в британските подводници за обявяване на успех в битката, а сега е емблема на Кралската морска подводна служба. В САЩ черепът с кръстосани кости се свързва с авиацията и може да бъде забелязан татуиран при бойните ескадрони от Втората световна война. Ако обаче го видите на бутилка, това означава предупреждение, че в нея се съдържа отрова.

Русалки

Русалката е приказно същество, полужена, полуриба. Русалката е символ на женската енергия с основната опасност морякът да бъде подмамен към смърт, ако се поддаде на изкушението й. Сирените имат сходни функции – красиви, наподобяващи жени същества, които подмамват корабите да се разбият в скалите. Според гръцката митология русалките са се родили от съюза между боговете и морските обитатели и се свързват с богинята Афродита, която е родена от морето и символизира еротичната любов и плодородието.

Пирати

Коренът на думата е латинската pirata, което означава авантюрист. Други наименования на пиратите са корсари, мародери. Пирати са тези, които ограбват или нападат в морето за собствена облага и не служат на никоя държава. Обикновено си набелязват корабите, но атакуват и по суша.
Първоначално много пирати и корсари работят по силата на държавни или кралски декрети: когато страните са във военни действия или вражда, често наемат свободни капитани, които да нападат и плячкосват корабите на врага, с който воюват. Испанците смятали сър Франсис Дрейк за пират и имало обявена цена за главата му, ако бъде заловен, но той упълномощен от кралицата на Англия Елизабет I да изпълнява служба като свободен наемник, като тя очаквала да получи честен дял от плячкосаното. В крайна сметка много наемници станали пирати и не правели разлика между корабите и флаговете на страните, на които корабите служели. Действайки самостоятелно, те безразборно нападали и плячкосвали всеки кораб, който им се изпречел. Това поведение скоро довело до обявяване на награда за главите на заловените пирати, но някои били толкова ловки и трудни за хващане, че им обещали милост, ако се откажат от делата си.
За разлика от стереотипа за пирати с къси саби и кораби с мачти, днес пиратите плават с бързи кораби, носят плътно прилепнали вълнени шапки вместо шарени кърпи и си служат с АК-47, а не с ками. Мотивите с пирати са все още много предпочитани от ентусиастите по света, които искат да се татуират.

Херувими

Херувимът е ангел, изобразяван като бебе или малко дете, обикновено момче. Тези свръхестествени същества се споменават неколкократно в стария завет и Тората. В исторически план тези фигури с крила и човешки облик се появяват много преди Библията, още в асирийските митове и легенди. Крилатите фигурки често са вестители или вестоносци. Идеята за херувимите като бебета ангелчета не се проявява в западното изкуство до късния ренесанс в Италия. В съвременността често се използват за мемориалните татуировки и спомен за изгубен близък, обикновено дете.

Купидон

В римската митология Купидон е бог на плътската любов, еквивалент на гръцкия бог Ерос. В популярната култура той често се изобразява как стреля с лък за подклаждане на романтичната любов, често като символен знак за Деня на свети Валентин. Въпреки че се рисува като херувим дете ангел – Купидон не се свързва с никоя религия. Купидон се използва в съвременните татуировки за обозначаване на истинската любов.

Крила

Крилата в татуировките често имат вдъхновителен или духовен символизъм. Крилата, свързани с птиците, изобразяват скоростта, възвисяването, свободата и стремежите. Крилата, свързани с ангелите, имат духовно значение, символизират просвещението, водачеството, защитата и вдъхновението. Крилата, свързани с пеперуди, морски кончета, феи и митични същества, носят елемента на магичното. Както в алхимията и магиите, крилата може да бъдат трансформиращи, позволявайки на индивида лесен достъп до недостижими досега душевни състояния.

Скарабей

Скарабеите или торните бръмбари, са символи на цикъла и силата на Слънцето и възобновяването. Те са амулети за щастие, които осигуряват защита и успешна насока в отвъдния живот. Тези бръмбари често се изобразяват с крила на орел, а специалните скарабеи осигуряват възможност човек да може да убеди Озирис да го пусне в отвъдния свят без значение какво е извършил и че не е бил напълно добродетелен през живота си. Затова такава татуировка има смисъл на карта за „измъкване на свобода от затвора” за отвъдния свят.

Вяра и духовност

Винаги е имало духовен елемент в практиките на боди арт и моделирането на тялото. Даже и преди появата на организираните религии с техните широко приети символи на вяра и посветеност татуировките са имали за цел да бъдат нещо повече от прост израз на украса и идентификация. Много ранни туземни татуировки ясно насочват към връзка с Космоса и нишките, които свързват човека с Вселената. Ранните общества често рисували по телата си образи на животни и тотеми вероятно в опит да пробудят силата на духа на животните, може би за успех в лова, но също така и с цел защита. Даже и днес в една от най-закътаните части на планетата членовете на каян в Борнео си правят татуировки на двете рамена, за да си осигурят безопасното преминаване на душата през Реката на смъртта.
Днес в татукултурата, където майсторството се използва само с декоративна цел, възраждането на татуировките с религиозни мотиви е причината вярващите да влязат в студиото за татуиране. Можете да отдадете дължимото на евангелистите за помощта им религиозните мотиви да се превърнат в един от най-популярните сектори на татуиндустрията днес. Приблизително 20 % от татуировките, правени в Северна Америка днес, са с религиозен мотив и без съмнение хората, които си ги правят, смятат тялото си за начин да покажат на света силната си вяра.

Християнство

Най-популярните християнски символи са кръстове, ангели, гълъби и събрани за молитва ръце, а християните, които си избират такива татуировки, правят това, защото искат завинаги да запечатат своята индивидуалност, идентичност и вяра. Символите на римокатолическата църква също са изключително популярни и в латинската култура може да видите броеници, Мадона, разпятие, трънен венец и нарисувани свещени сърца, както и по-стандартните кръстове и ангели. Поклонниците, посетили Йерусалим, ознаменуват случая с татуировка, както и датата на посещение то, свети Георги на кон, пробождащ дракона, разпънатия Христос и Дева Мария на ръце с бебето Христос.

Кръст

Няма по-универсален религиозен символ от кръста. Даже и дълго преди да бъде приет като символ в християнската религия, кръстът е бил широко разпространен свещен знак. Той символизира безсмъртието,, плодородието и връзката между небето и земята. Четирите му лъча изразяват посоките на света, четирите вятъра, четирите елемента и самия човек.

Индуизъм

Брамините, най-висшата индийска каста, имат дълга история на татуиране. Традиционно те правят поредица от линии или кръгове на челата, бузите или гърдите, за да демонстрират службата си на Бога. Освен това, по този начин показват на останалите, че принадлежат към най-висшата каста в Индия. Бенгалскиите индуси си правят татуировки така, че след смъртта си да бъдат разпознати от своите роднини в света на духовете. Някои индуски девойки, които служат в храмовете, имат религиозни символи на раменте и гърдите като гаранция за спасение на душите им.

Будизъм

Самият Буда не бил почитател на иконографията – в крайна сметка това е просто поредната оставена следа. Будизмът обаче изобилства от символи, които подчертават основните има догми, като дървото бодхи, изображението на Буда, кармичното колело, лотосът, мандала „ом” и „ом мане падме хум”. Списъкът е доста дълъг. В Тайланд будистките монаси изпълняват и функциите на татуиращи по време на годишния мартенски фестивал в манастира „Ват Банг Пхра”. Татуировките им имат за цел да създадат амулети за защита срещу нараняване или да осигурят мощ на носещия ги и се смята, че имат силни магически качества, които му помагат.

Юдейство

Хексаграмът е силен символ за юдейската принадлежност, който изобразява взаимодействието между божественост и смъртност. Символът се корени в легендата, че Давид носел щит под формата на шестоъгълна звезда или че тя била изобразена на щита му по време на победата му над гиганта голиат. Това има силна връзка с кабала и понякога се нарича печатът на Соломон или Звездата на създателя. Всеки от шестте лъча представлява ден от седмицата, а центърът изобразява Шабат.
По време на преследването от нацистите, евреите насила били принудени да носят жълта шестоъгълна звезда като идентификация. Звездата е включена в знамето на Израел през 1948 година.

Ислям

Коранът принципно може да се приема за забраняващ татуирането в зависимост от направения превод „виновните се познават по знаците”. Практиката на рисуване на знаци по кожата не е непозната сред мюсюлманите, които посещават Мека или Медина. Ако татуировките са проблем за мюсюлманите, това е обикновено при влизането в рая. Това престава да бъде въпрос, ако носещият татуировки е сигурен, че ще бъде пречистен с огън, преди да влезе. За мюсюлманите първия избор обикновено е полумесец със звезда, въпреки че това е по-скоро политически, отколкото религиозен символ. Много популярни са стиховете от Корана, обикновено изписани с калиграфски знаци. Комбинирането на стихове с християнски символи като ангели, сатана и даже Адам и Ева също е разпространено.

Броеници и събрани за молитва ръце

Броеницата (rosary) идва от латинската дума rosarium, което означава венец от рози и е важен традиционен символ на посвещаване. На Римокатолическата църква, което съчетава молитва и медитация в последователност от 10 зърна, като всяка поредица е наречена декада. Различни будистки групи също използват молитвени мъниста, които наподобяват броеница, получени по този начин, те били наречени будистки броеници.
Ако германският творец от XV век Албрехт Дюрер беше жив днес, щеше да е много богат. Неговата картина „Скръстените за молитва ръце” е използвана първоначално като украса на олтара от кмета на Франкфурт през 1508 година. По-късен вариант на скръстените за молитва ръце се вижда и в други работи на Дюрер, този път като ръце на апостол, застанал до празен гроб, който гледа към небесата коронацията на Светата Дева. Оригиналът е унищожен при пожар през 1729 година, но копие от работа на олтара, както и по-ранни скици, са запазени.
Днес „Скръстените за молитва ръце” на Дюрер са не само най-широко познатият и най-често възпроизвеждан елемент от работите му, но и най-популярният мотив в татуировките за всички времена. Образът продължава да затрогва сърцата и мислите на хората, особено в комбинация с любими елементи от татуировки като кръст и броеница. Често се обединява и със сърца и ореоли, или с името на любим човек като спомен. Друга вариация са ръце, които държат молитвен текст или ръкопис, или с рани от разпъването и Светия огън.

Коптски

Коптите, ранните християни в Египет, използвали татуировките като чат от религиозните си практики. Поклонничеството се почитало високо, а единственият начин да покажеш, че си посетил Светите земи, бил да се върнеш с татуировка, която може да бъде направена само от копски свещеник. Елементите се изобразявали на дървени блокове с цел ускоряване на процеса, като най-популярната татуировка била малък кръст от вътрешната страна на китката.
Оперирайки в помещенията извън стената на Йерусалим, работата на свещениците била груба, но важен бил смисълът. Само като видят татуировката на завърналия се, се приемало, че човек действително е посетил Светите места.

Роза

От всички мотиви в татуировките розата е най-често срещаната. Интересното е, че е еднакво популярна като сред мъжете, така и сред жените.
На Запад розата изобразява любов и особено платоническа любов. Символ на страст, целомъдрие и чистота, розата е кралицата и най-любимата сред цветята.
Красотата, разнообразието от рози и фин аромат са вдъхновявали човечеството още от първата поява на това цвете. За древните римляни и гърци розата олицетворява красота и любов. Разказва се, че Клеопатра застилала подовете на двореца си с розови листа, когато посрещала любовника си Марк Антоний.
Диана, римската богиня, в момент на ярост превърнала девицата Роданта в роза, а нейния ухажор в бодли.
Първите християни свързали розата със своите римски врагове, оттам тя се превърнала в обект на презрение, но и в символ на оцеляване въпреки гоненията. По-късно поради пословичната й красота християните приели розата като олицетворение на чудотворството. Имената на поне десет светци са свързани с розите, а Дева Мария се нарича Мистична роза. Първата броеница се състояла от рози, а по-късно от топчета, гравирани с рози.
Безброй приказки и легенди се свързват с розата като източник на любов и наслада. Според древните персийци славеят толкова силно се влюбил в бялата роза, че я прегърнал, пробивайки сърцето си и оцветявайки розата в червено.

Значение на цвета

Цветът на розата има свое символно значение.
Жълтата роза означава веселие, бялата – благоговеене, розовата – симпатия и възхищение, а оранжевата – ентусиазъм. В средновековието бялата роза била символ на целомъдрие. Червената разкрива всеки вид любов – и свещена и романтична.

Роза с бодли

Татуировка на роза с ясно изразени бодли ни напомня, че красотата изисква жертви и че трябва да се внимава, защото тръните пускат кръв. Любовта е свързана с рискове. Екстазът винаги е съчетан с агония. Татуировка на бодлива роза е перфектният символ, който напомня на хората за тези неща.

Бръшлян и лоза

Бръшлянът и лозата често се използва в татуировките, преплетени с други флорални растителни елементи. Поради своята форма те може да бъдат разпространени, завъртени и навити на спирала лесно по човешкото тяло.
Освен природната графика и предизвикателен дизайн бръшлянът и лозата имат богата символна история. Бакхус, римският бог на виното, носи венец от вечнозелен бръшлян като израз на безсмъртието. Култът на боготворене се разлива около бога за отпразнуване на радостта от свободата чрез опиянение.
Гуляджийте често носят венец от бръшлян, вярвайки, че това допълва или пък е в противовес с ефекта от гроздето. По ирония бръшлянът символизира интелектуалните постижения в древен Рим.
В стара Ирландия келтите смятали бръшляна за символ на приключване, смърт и духовно израстване. Когато се изобразява във вид на спирала около дърво, символизира прераждане, радост и въодушевление. Свойството на бръшляна да се прилепва, увива и даже да убие мощния дъб впечатлявало древните друиди. В почит на силата на бръшляна, те, както и други езически култури, го използвали в свещените си ритуали.
Като вечнозелено растение бръшлянът е символ на вечния живот. Християнските художници разглеждат спиралното развитие на бръшляна като израз на Възкресението. Той представлява издигане на духа до божественото. По-рано християнската църква е отричала както бръшляна, така и лозата като езически символи, защото са били използвани в римските тържества на зимата, по време на които жезълът на бога бил направен от зеленика, а неговата свещена птица се смятало, че гнезди в бръшляна. Векове по-късно зелениката и бръшлянът се превърнали в неразделна част от коледните растения, а връзката им с езичеството била забравена.
В миналото любовниците приемали бръшляна за символ на верността. Младоженките поставяли бръшлян в букетите си, а жените го носели за плодородие и късмет. Във викторианската епоха растението се превърнало в символ на брачната любов и приятелство в брачния съюз.

Цветя

Цветята са въплъщение на природата и символи на цикъла раждане, живот, създаване на потомство, смърт и прераждане. Техните цветове, форма, аромат и уникални характеристики дават живот на великолепни мигове и герои, чиито имена са синоними на самите цветя. Различните цветя изобразяват уникалните вярвания на различни култури. На Изток лотосът има невероятно силен духовен заряд, както розата на Запад. Буда е представен като лотос, а Христос като роза. Спектърът на цветовете, представен в цветята, може да има символно значение. Бялото например изразява невинност, а червеното – страст или символ на кръвта на Христос.

Лилии и лотоси

Доколкото дългите и бели листа говорят за невинност, чистота и целомъдрие, самата форма на лилията предизвиква асоциации с еротичната любов и раждане. В литургичен смисъл лилията е символ на Великден и Христос, на прераждането и безсмъртието. Лотосът е важен символ на Изтока, както розата на Запада. Той е представен основно в митовете за създаването на света в Индия и Китай, като се казва, че Буда се е родил от цвят на лотос. Лотосът е символ на прераждане, но освен религиозното му значение представлява и всичко истинско, добро и красиво, добър късмет, мир и просветление.

Божури и маргарити

Символизмът на цветята е особено важен за средновековните и ренесансовите художници, както всяко цвете носи свой собствен смисъл. Бялата маргарита, едно от най-обикновените и разпространени цветя на всяка поляна, е израз на невинността. До края на XV век маргаритата се превръща в символ на невинността и детето Христос. Това цвете, коеъо не е толкова екзотично и претенциозно като лилията, се приемало за подходящ символ за бебето Исус. Оттогава насам маргаритите се свързват с децата и невинността на детството. За младите жени букет от маргарити означава индивидуална невинност, чистота и целомъдрена любов.

Ягоди

Това е символ на Венера в древен Рим заради наситения светлочервен цвят и сърцевидна форма. Казва се, че двама души, които споделят ягодата, са обречени да се влюбят един в друг. През XV век монаси от Западна Европа започнали да илюстрират ръкописите си с изображения на Мадона с Младенеца или Светата Дева. Дивите ягоди често се включвали в полетата или илюстрациите, защото листата на ягодата изобразяват триумвирата и по този начин напомнят за Светата Троица. Ягодата се превърнала в символ на издигнатостта на духа, мира и идеала за женственост. Днес сочните зрели ягоди са символи на плодородието, изкушението и страстта.

Череши

В Китай разцъфналата череша е културен символ, а в Япония изобразява самурайската каста. Сокът на зрялата череша е и с наситен аромат, и с наситен цвят, и често се сравнява с първото вкусване на любовта. Отдавна се правят еротични връзки с плода на черешовото дърво. Черешите наподобяват устните на любимия, а когато захапете черешата, плодът сякаш кърви. Като символ в татуирането зреенето на черешата на дървото представлява женското целомъдрие и чистота. Череша, обградена от пламъци, изразява неутолимо желание, страст и сладострастие.

Гръцки зодиак

Знаците в гръцкия зодиак са любими символи в татуировките. Идеята е заимствана от вавилонците, като до края на VI век древните гърци развили своя собствена версия на 12-те небесни знака, известни като зодиак. Движението на Слънцето и небесните тела оказва влияние върху смъртните на Земята, определя характера и личността на родените под определен знак. С времето около всеки знак от зодиака се е развил мит.

Овен

21 март – 20 април
Овенът е огнен знак и родените под него бързат да научат повече и да действат, но нетърпеливостта им може да възпрепятства или саботира успеха им. Характерът на Овена е добронамерен и щедър. Поговорката „Приятелите се познават в нужда” отговаря на личността на Овена, който с готовност предлага сътрудничество и дом на приятелите си.

Телец

21 април – 20 май
С отговорност към работата и лоялност към връзките, силните Телци проявяват склонност да поемат товара на другите, но може да развият собственическо чувство, ревност и свръхзагриженост към любимите хора. Търпението и разбирането прави родените под този знак добри приятели. Телците осигуряват на околните емоционална и материална сигурност.

Близнаци

21 май- 21 юни
Даже и околните да изпаднат в паника, Близнаците запазват спокойствие и присъствие на духа. Имат силно развито чувство за ред и затова не е за учудване, че трудно понасят нещата да не стават по техния начин. Близнаците най-силно страдат от това за талантливите Близнаци е важно да са непрекъснато заети. Доволният Близнак е очарователен и остроумен.

Рак

22 юни – 22 юли
Ракът е любопитен и сложен воден знак. За тази чувствителна душа партньорството и създаването на дом е от особено голямо значение. Когато са разтревожени или притеснителни, Раците проявяват склонност да се усамотяват. Срамежливостта, която проявяват, не може да скрие за околните истинския им нрав.

Лъв

23 юли – 22 август
Лъвовете са изключителни лидери, които имат склонност да говорят по-високо от всички около себе си. Лъвът се вдъхновява от теми или проекти, които го интересуват. Благороден и горд, този знак може да бъде и философски настроен. Лъвовете обичат природата – и противоположния пол – наслаждават се на лудуването на открито или плуването в океана.

Дева

23 август – 22 септември
Родените по д този знак се определят като перфекционисти до дъното на душата си даже и по отношение на приятелите си. Те не приемат разпуснатите неща и предпочитат да се дистанцират, докато съумеят да изгладят недостатъците и несъвършенствата. След като е спечелено одобрението на Девата, тя се превръща в добър и верен приятел, готов безрезервно да помага.

Везни

23 септември – 22 октомври
Обективността е над всичко за този въздушен знак. Везните обичат да радват околните и се стремят да спечелят одобрението на любимите хора. Тези социални същества се интересуват от нещата в живота, както и какво се случва в приятелските им кръгове, но когато са въвлечени в спор, често стигат прекалено далеч и искат да имат последната дума.

Скорпион

23 октомври – 21 ноември
Когато стане въпрос за борба за налагане на волята, Скорпионите са победители. Интуицията е основната характеристика на Скорпионите, както и силно развитото чувство за справедливост. Скорпионите са честни и верни приятел;и. силно емоционалният им темперамент може да прерасне в собственическо чувство над другите.

Стрелец

22 ноември – 21 декември
Животните и всички природни обекти стоплят сърцето на този огнен знак, който обича свободата и пространството, и изучаването на необятния свят. Новите идеи, събития и хора са предпочитани от приятелски настроения Стрелец. Спонтанността и любовта към забавленията със силоно етично чувство и грижа за другите описват Стрелците като хора със силни лидерски качества.

Козирог

22 декември – 19 януари
Дисциплинирани и търпеливи създания, готови за предизвикателства, Козирозите имат чувство за хумор и обичат интелектуалните занимания. Те са известни като мили, лоялни и внимателни във финансовите дела. Любовта към красотата и силно развитите управленски умения дават на Козирога добър старт за постигане на върха.

Водолей

20 януари – 19 февруари
Родените под знака на Водолея обичат да бъдат различни, имат изтънчено чувство за хумор и може сте сигурни, че ще са добри събеседници. Тяхната склонност към умствена дейност може да доведе до студенина в други области, но те обичат новите идеи и концепции и не губят време да ги разясняват много – много на другите.

Риби

20 февруари – 20 март
Природната чувствителност на Рибите ги прави емпатично настроени партньори и приятели. На моменти слаби и нерешителни, те са способни да проявят и упоритост, която не се поддава нито на логиката, нито на доводите. Когато се влюбят, Рибите не виждат никакви недостатъци в любимия и са готови на саможертва.

Китайският зодиак

Плъх

Родените през годините 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996 и 2008.
Плъхът е почитан в древния свят като защитник и носител на материалното благоденствие. Това животно се свързва с упоритост, боен дух, самосъхранение, агресия, чар и харизма. Освен това обач1е се свързва и със смъртта, окултното, мъченията, престъпления, бедност и болестите. Родените в годината на Плъха са обикновено добре материално и имат силно развит предприемачески дух.

Вол

Родени през годините 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997 и 2009.
Волът е символ на просперитета, постигнат чрез сила на духа и упорит труд. Този силен знак е на родения лидер, който притежава вродена способност да постига велики неща. Такива хора са стабилни, спокойни и скромни. Като животно, под чийто знак са родени, личностите волове са непоколебимо спокойни, неуморни в работата и имат способността да устояват на всяка трудност, без да се оплакват.

Дракон

Родените през годините 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000 и 2012.
Драконът е единственото мистично създание в китайския зодиак. Драконите се асоциират със сила, здраве, хармония и добър късмет в Китай. Те се разполагат над портите или на върха на покривите, за да пазят от демони и зли духове. В китайската култура в годините на Дракона се раждат повече бебета, отколкото през останалите години под знаците на други животни.

Змия

Родените през годините 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001 и 2013.
Хората, родени под знака на Змията, са най-мъдрите и енигматичните. Те стават философи, теолози, политици, или ловки финансисти. Такива хора са мислители, които обаче обичат да живеят добре. Личността на Змиите обичат книгите, музиката, дрехите и вкусните храни. С цялата си привързаност към хубавите неща в живота, вродената им елегантност ги кара да не харесват фриволния живот и безсмислените разговори. Родените под знака на Змията са мъдри и чаровни, интуитивни и романтични, но и склонни към мързел и суета.

Тигър

Родените през годините 1914, 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998 и 2010.
Тигърът се свързва с добрия късмет, сила и кралско начало и се почита с възхищение и страх. Защитата и мъдростта му карат много хора в Китай и на Изток да смятат тигъра, а не лъва за цар на животните.

Заек

Родени през годините 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999 и 2011.
Смята се, че родените през годината на Заека са виртуозни и имат отличен вкус. Същността на Заека е тиха, резервирана, интроспективна, разсъдъчна и късметлийска и хората зайци предизвикват възхищение, доверие и често имат късмет във финансовите операции.

Кон

Подени през годините 1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014.
Същността на Коня дава но и очаква много свобода. Тези хора са изключително независими и самоуверени. Хората, родени под знака на коня, са с бърза мисъл, любопитни и целеустремени. По принцип са надарени с таланти, но на практика са по-скоро с бърза мисъл, отколкото интелигентност – и със сигурност са наясно с това. Те обожават да са център на внимание, но предпочитат да ги оценяват заради техните умения, и лесно може да се поддадат на ласкателство.

Овца

Родените през годините 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003 и 2015.
Наричана още овен или коза, Овцата много странно се приема за артистичен и креативен знак на зодиака. Тя има артистичен талант и невероятно чувство за стил. Шансовете са хората, родени под този знак, да изберат професията дизайнер или и художник, или друга професия, която да даде простор на таланта им за създаване на красиви неща.

Куче

Родени през годините 1922,1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006 и 2018.
Кучетата са честни, интелигентни и целенасочени. Готови са да поемат всяка отговорност и можете да разчитате, че ще изпълнят всичко.

Прасе

Родени през годините 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019.
В Китай Прасето, много по-точно би било да се каже нерезът, се свързва с плодородието и мъжествеността. Раждането на дете през годината на Прасето се смята за голям късмет, защото то ще порасне щастливо и честно. Личностите Прасе са скромни, честни, търпеливи и обичат природата.

Маймуна

Родени през годините 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004 и 2016.
Същността на Маймуните се описва с буден ум и множество таланти, което им дава възможност да усвояват всяка материя. Те се свързват също така и със зрелостта, справедливостта и тъгата. Маймуната е невероятно бърза и с множество заложби, но проявява склонност към опортюнизъм. Прекалено самоуверената Маймуна може да пострада.

Петел

Родени през годините 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017.
В някои райони на Китай Петелът е заменен от феникс. Личността е наблюдателна, честна, лоялна и обича да бъде забелязвана. Петлите са най-щастливи, когато са заобиколени от останалите, и проявяват склонност да се хвалят с постиженията си винаги, когато имат възможност.

Делфини

Делфините са почитани от моряците в древна Гърция и Рим като символи на божествената защита и водачи. Делфините помагат на изгубили се моряци да се върнат в родните си пристанища и спасяват падналите зад борда.те се смята за пратеници на боговете, а убиването на делфини се наказва със смърт. Келтите свързвали делфина с лечебната сила на водата, а някои австралийски аборигенски племена смята делфина за свой директен родител, понякога описван като пазител на духовете. Делфинът също така олицетворява трудолюбие, спасение, благотворителност и любов.

Жаби

Жабата като елемент от татуировките се срещат в много култури. Тя се свързва с възможността да скача от едно състояние на съзнанието в друго и е символ на прераждане и плодовитост. В животинското царство жабата се приема за учител. Като студенокръвно същество жабата притежава изключително чувствителна кожа, която шаманите смятат за магическа.

Геко

Геко (вид гущери) се срещат сред полинезийските традиционни татуировки, защото се смята, че притежават свръхестествени сили, и се почитат от полинезийците със страх и благоговеене. Смята се, че ако зелен геко се „усмихне”, това означава голяма злочестина и лош късмет. Също като влечугото може да откъсне опашката си, за да се освободи и избяга, тотемът гущер напомня за принципите на самозащита.

Акули

На Запад акулата се приема за най-големия хищник на света, а татуирането на акула е символ на сила и безстрашие. Сред моряците татуировката с акула се смята за изпълняваща защитни функции. Много туземни народи по света гледат на акулата по позитивен начин, а не като машина за ядене на хора, обрисувана във филма „Челюсти”. Тя е свещено животно, а силата и могъществото й са по-скоро почитани, отколкото избягвани със страх. Тотемите при някои туземци в Америка я включват като символ на ловеца. В Австралия акулата се почита и уважава като лъва и орела на Запад. Полинезийците смятат акулата за свещено животно, а татуировка с акула – за защитаваща ги от враговете.

Скарабей

Скарабеите или торните бръмбари, са символи на цикъла и силата на Слънцето и възобновяването. Те са амулети за щастие, които осигуряват защита и успешна насока в отвъдния живот. Тези бръмбари често се изобразяват с крила на орел, а специалните скарабеи осигуряват възможност човек да може да убеди Озирис да го пусне в отвъдния свят без значение какво е извършил и че не е бил напълно добродетелен през живота си. Затова такава татуировка има смисъл на карта за „измъкване на свобода от затвора” за отвъдния свят.

Насекоми

Насекомите са най-разнообразните твари на Земята, като наброяват над 800 000 вида и варират от ужасни до много красиви. От общи очертания до сложни окраски, оттенъци и нюанси на насекомите наистина са представени в пълната си гама в татуирането. Те приковават нашето внимание отчасти, защото повечето от нас изпитват инстинктивно отвращение към насекомите, поради което силно се учудваме, че някой с такава лекота украсяват тялото си с тях. Единственият най-популярен и специфичен мотив в татуировките е пеперудата; често първият избор на жената за татуировка. Други насекоми, които са популярни в традиционните татуировки сред много известни личности, са символ на митове и легенди в дълбоката история, когато насекомите често са били служители или вестители на боговете, или самите те са били богини на фалша и преструвките.

Кои

Кои (японската дума за шаран) е японска татуировка, която е вдъхновена и от китайските, и от японските приказки. В много истории те се трансформират благодарение на собствените си усилия. Като символ изразяват силата на героя или целеустременост. Шаранът може да олицетворява и мъдрост, защита и лоялност. В татувъображението и особено в съчетание с течаща вода шаранът символизира кураж, постижения и преодоляване на жизнените препятствия. Възрастта на кои се определя от кръговете на перките. Една женска риба кои в Япония живяла 226 години. Дълголетието на кои символизира запАзването. Татуировката кои е популярна на местата, на които се цени мъжествеността. В Япония кои може да се види на ръката или крака на мъж. Докато продължава пътуването си през живота, той може да победи дракон в последната си битка, което е отражение на легендата за скачащ кои, който се трансформира в дракон при Портата на дракона до Жълтата река. Оцветяването, мустаците, перките и специалните обозначения представляват поредица качества, за които младият мъж копнее. За лична слава и национална гордост може да бъде избрана за мотив бяла риба кои с една-единствена червена точка на главата.

Скорпиони

Скорпионите са популярни в Африка, Средния изток и Югоизточна Азия. В повечето случаи татуировките със скорпиони имат силата на мощни амулети, предназначени да защитят носещия ги от зли духове. Жилото, скрито в опашката на скорпиона, го е превърнало в емблема на предателство, смърт, опасност, болка, злонамереност и злоба. Прекланянето пред египетската богиня на скорпиона обаче се приема за облекчаващо болката раждане, а осъществяването изпълнява функцията на майчинската саможертва.

Морски кончета

Въпреки че не са точно женствени, морските кончета, както и феите и пеперудите, са изключително популярен мотив за татуировки сред жените. Моделът може да бъде много малък, секси тайна или голям в израз на див и свободен дух. Символично морското конче обитава две царства – въздуха и водата, и предава влиянието и на двата свята на носещия татуировката. Духът на морското конче е същността на вятъра на промяната, посланията за мъдрост и просветление ни връзката с духовния свят.

Мрежи на паяк

Татуировка с мрежа на паяк символизира битката и улавянето, а самите многобройни разклонения на мрежата е метафора на решетка. Може да си направите такава татуировка на рамото, на гърба, отстрани на врата, показваща се иззад ухото и по-рядко на лицето. По-философски настроен затворник може да използва мрежа на паяка като напомняне на желанието му да се измъкне от мрежата, в която е уловен. За тези, които имат уникално чувство за хумор, мрежата на паяка може да се приеме почти като шега, апел към света, че притежателят се чувства заплетен в собствената си мрежа. Традиционно се свързва с расизма и други антисоциални течения, при които татуировките по принцип са по-разпространени, а мрежите на паяка имат различен смисъл. Затворниците, рокерите, членовете на банди и бившите моряци може да се ужасят, ако видят мрежата, присвоена от представители на средната класа. Като Гап и Найк, гангста етносът наподобява марка, която много младежи предпочитат. Рапърът Ванилия Айс е един от многото, които са се украсили с татуировка мрежа на пая.

Паяци

Паяците по принцип имат лоша репутация в Европа като отглас от отминали дни на чумни епидемии, когато се смятало, че паяците пренасят заразата. Ако познавате историята на Шотландия, знаете за Робърт Брус и паяка. Този легендарен крал на Шотландия се спасил в една пещера, след като англичаните го разгромили в битка. Ненамирайки никаква надежда да възстанови кралството си, той се приготвил да напусне страната и никога повече да не се върне обратно. В своята безнадеждност той видял един паяк над входа на пещерата, който плетял мрежата си, падайки отново и отново.паякът обаче не се отказвал. След като накрая изплел мрежата си, това вдъхновило краля да продължи битката си. Паякът е също така и символ на плодородие и хармония. Той често се персонифицира с баба, учител и защитник на мъдростта, защото се смята, че носи радостта от рая. Паякът е получил специален статут в затворническите татуировки, като мрежата дава информация за продължителността на присъдата на затворника и характера на извършеното престъпление.

Калинки

Според европейския фолклор през средновековието насекомите унищожавали реколтата и затова католиците фермери се обърнали за помощ към Дева Мария. Скоро дошла калинката, изяла насекомите, които унищожавали растенията, и спасила реколтата. Фермерите започнали да наричат калинките „бръмбарите на нашата Лейди” и скоро те станали известни като Лейди бръмбари. Червените крила изобразяват наметалото на Девата, а черните точки – нейните радости и мъка.

Пеперуди

Красиви, магични и променящи се, пеперудите напомнят за своите почитатели за мистерията на природата и богатството на човешкото въображение. Физическата красота и начинът, по който пеперудата прелита от цвят на цвят в търсене на нектар, са я превърнали в синоним на лабилните и свръхестествени аспекти на човешката душа, а поради краткия й живот много древни хора са я смятали за емблема на непостоянството. Пеперудата също така обозначава въздушната душа, защото след като гъсеницата излезе от пашкула, се превръща от родено от земята във въздушно същество.в гръцката митология Психея е изобразявана с криле на пеперуда, а древните гърци смятали, че с всяко излизане на гъсеницата от пашкула се ражда човешка душа. Различните култури приемат пеперудата като символ на преобразяването, прераждането и полета. Душите се носели от пеперуда от земята към небето, а в някои случаи се смятало, че самите души се връщат към земята. Богини на пеперудите са известни и в далечни общества като минойската култура в Крит и толтеките в Мексико. Някои от тези божества се приемат за персонификация на определен вид пеперуди, които се смятат за символ на красотата, любовта, цветята и духа на мъртвите. Те се приемат и за покровители на жени, починали при раждане, и воини, паднали в битка. В Япония пеперудата, която разтваря крила след дългото пребиваване в пашкула, е популярен символ на младо момиче. Тя представлява разцъфването на красотата и грацията, с нюанс към промяна с весел, а не с тъжен характер. По сходен начин туземците в Америка почитали пеперудата като емблема за ориентирането и промените. В Китай тя все още популярен символ на брачното щастие и семейната хармония. Въпреки че е популярна сред жените, пеперудата като символ не е почитана само в женското царство. Една от богините пеперуди в древно Мексико е богиня на войната и човешката саможертва, римският император Август я почита като личен символ, а войни жреци на мексиканските пополукас използвали пеперудата като мотив в нагръдниците си.

Пчели и оси

Археологически находки, датирани от поне 10 000 години, показват хора, които събират пчелини пити заради сладкото съкровище, което съдържат, като даже се допуска, че в Нидерландия са практикували примитивни форми на пчеларство. В Северна Америка местното население почита мечката заради умението й да вади пчелни пити от кошерите и чувствали специална връзка с нея заради общата им страст към „сладък живот” има много исторически сведения за пчели и оси, използвани като амуниции във военни действия. Древните маи хвърляли кошери с оси срещу нападащите ги племена, като римляните и гърците, които даже привързвали кошери върху вражески кораби. Но докато кошерите били използвани като оръжие, медът на пчелите служел за лечение и третиране на рани. Пчелите спят зимен сън в кошера, а древните смятали, че те умират и отново се раждат напролет. Затова пчелите се превърнали в символ на смърт и възраждане. Поради умението си да намират пътя към дома и на много големи разстояния пчелите започнали да се приемат и като олицетворение на душата. В Ирландия виното от мед се смятало за напитка на безсмъртието, а освен това пчелите били защитени със закон. В Англия едно старо поверие кара хората да убият първата оса за сезона, като с този акт се осигурява защита от враговете поне за месеца. Не е за учудване, че пчелата се приема за символ на обществения ре, трудолюбие и чистота. Всички сме виждали безспирния труд на пчелите сред цветята, как разнасят и събират мед. За много пчелите с символ на доброто, а заради неуморната си работа християните ги приемат като олицетворение на надеждата. Във Франция пчелата е кралски знак, а Наполеон е имал извезани златни пчели на робата, с която бил коронован. Пчелата символизира също така семейството и държавата.

Кучета

Кучето е символ за лоялност, бдителност и интелигентност. То е любим спътник и приятел на собственика си, а верността и привързаността са само някои от нещата, с които се отплаща на господаря си. В някои древни цивилизации кучето е символ на подземния свят. В митологията на ацтеките червеното куче превежда скоро починалите през Голямата река и през отвъдния свят. Татуировките с куче често са мемориални за любими домашни животни.

Пера

Отделно перо на татуировката може да изобразява или да символизира възможността за летене – в духовен, емоционален или креативен смисъл. Много туземни американски култури смятат перата за свещени, защото помагат за насочване на молитвите и желанията за достигане до съответните получатели. Някои пера са отличителни по своите форма и размер и лесно се свързват с определен вид птица, например на орел, паун, щраус, чапла. Така перото носи характеристиките, приписани на съответната птица.

Орли

Орелът е древен слънчев символ. Навсякъде за любителите на свободата, неговата способност да се възнася до върха на планините и да се спуска безшумно над долините го прави безспорно израз на свободния дух. Кралете и императорите дълго време го използвали върху своите наметала като знак за мощ. Войните ацтеки черпели сила от това най-могъщо същество на рая, а императорът им се обличал в пера. В древно Мексико орелът е бог на растенията. Той е символ на евангелиста Йоан, метафора на бдителност и внимание, а след това се върпиема от кръстоносците като олицетворение на победата на светлината над тъмнината. В следващите войни в Европа тевтонският орел се превръща в страшна емблема на нацистката армия.

Котки

Опитомена за пръв път от египтяните преди хиляди години, котката си е намерила място в домовете и сърцата по цял свят. Тя се отличава с независим дух, бързо възстановяване и свобода на мисълта.

Лъвове

Лъвът е древен символ, свързан с религията и митологията на много култури и цивилизации в Средния изток, Индия,, в цяла Африка и границите на Средиземно море. Влиянието на символизма на лъва може да се види и в китайското, и в японското изкуство и митология.
Лъвът олицетворява божественото и силата на Слънцето, кралската власт, победата, силата на духа, гордостта, благородството, ума, мощта, куража, справедливостта и защитата. Татуировка с лъв може да изобразява и някои аспекти на тези качества за носещия, като лъва се приема за силна фигура, закрилник и пазител.
В африканските култури лъвът е мощен символ в много легенди за сътворението както от създател, така и като разрушител, а в някои култури се използва в ритуалите на прехода към зрелостта на мъжа и напълно възмъжалия войн. Да бъде убит лъв с една ръка, е най-голямата доблест за един ловец. В много африкански приказки обаче лъвът се описва като суетно, надуто същество, което бива надхитрено от по-малките и по-умните като мишките и маймуните.
Лъвът често се използва като символ на кралско величие, защото в много култури се смята за цар на животните. В ранния християнски свят, когато Христос бил смятан за крал на кралете, често са го изобразявали като лъв.

Тигри

Тигрите често се използват в туземни татуировки в Индия, Бирма, Тайланд, Камбоджа, Индонезия, Малайзия, Китай и Япония. Тигрите се асоциират със сила, ярост, страст, чувственост, красота, бързина, жестокост и гняв. В Азия тигърът се свързва с властта, силата и могъществото на кралете, положение, сходно с това на лъва в Средния изток и Европа. Може да бъде символ и на живота, и на смъртта, както и на злото и безчувствеността на злото, или разрушителната сила. В Китай образите на тигри са често срещани пазители пред сградите и домовете. В някои области се приема, че тигрите наказват грешниците в името на върховния създател, като ги нападат.

Ягуари

Ягуарът е отколешно тотемно животно и е бил символ на благородство при древните кралски семейства в Америка. Козината, ноктите и зъбите на ягуара се използвали за украса на дрехите на най-знатните хора. Смятало се за особено важно, че ягуарът умее да лови и на земя, и във вода, както през нощта, така и през деня. В Южна и Централна Америка е символ на доблест в ловуването и битките. Ягуарът е бог на подземния свят и символ на шаманите, хората, които владеят умението да осъществяват връзка между света на съзнаваното и несъзнаваното и които имат достъп до духовния свят. Според много поверия ягуарът може да сменя формата си и да се преобразува.

Леопарди

Могъщи, грациозни, неуловими нощни същества, леопардите се считат за господари на прокрадването и оцеляването, почитани заради силата им. Когато и да се появят на Земята, на силата, могъществото и гравиацията на леопарда се гледа със страхопочитание и удивление. Още от най-ранните цивилизации леопардът е част от легендите и митовете като създание, което изобразява злото или свещеното. Татуировка с леопард е символ за мъжественост и олицетворява сила, скорост, кураж и издръжливост. Силата и могъществото на африканския леопард представлява мъжествените качества на ловеца.

Слонове

Слоновете в Африка и Азия се свързват с кралете, императорите и знатността и били използвани във войните. В Индия бог Ганеша имал слонска глава. В Азия слоновете се приемат за символ на благосклонната божественост; по време на религиозни церемонии хората им поднасяли дарове, миели ги и ги мажели със специални масла, търсейки тяхната благословия.
Във времената на суша стадата слонове показват кои източници на вода са най-надеждни, което дава основа на легендата, че слонът никога не забравя. Слоновете винаги се притичат на помощ, когато друг слон е в беда, и често отказват да напуснат тялото на умрял слон няколко дни. Заради тези свои особености слоновете са се превърнали в символ на мъдростта, лоялността, силата и дълголетието.

Мечки

Мечката е могъщ животински тотем или шамански дух и част от анимистичните вярвания, която изпълнява ролята на защитник и източник на вдъхновение. Прочута със зимния си сън, мечката – смята се – получава мъдрост през времето на отшелничеството си. Шаманите в Европа и Америка смятат мечката за символ на пробуждане мощта на подсъзнателното. Силна, бърза, тиха и изключително защитаваща семейството си, мечката се е превърнала в символ на майчината защита. Други качества на мечката, свързани със защита, са издръжливостта й пред неприятностите, смелостта, уединението и вниманието към практичната страна на живота.

Черни котки

През средните векове черните котки се смятали за родственици и компаньони на вещиците и често се приемали за прикрити демони и създания, подчинени на властта на Сатаната. Татуировка с черна котка може да изобразява привързаност към феминизма, независимостта на жената от мъжка доминация или поклонничество пред езичеството или магьосническите сили. Вариация на този елемент е черната пантера, символ на специфични или други филми с ограничение за гледането, защото има силен елемент на чувственост и еротика с черната котка или черна пантера.

Вълци

Съвременните кучета са потомци на Азиатските вълци и опитомяването на вълка е един микрокосмос на сложните взаимоотношения между човека и природата, символ на непрекъсната борба за оцеляване сред неукротимите стихии. Вълкът често олицетворява духа, който трябва да бъде подчинен, опитомен и цивилизован. Вълците са хищни съперници на ранните хора, въплъщават яростта, мъдростта, прокрадването, жестокостта и даже злонамереността, но поради тяхното поведение и склонност към сближаване символизират и лоялност, кураж, вярност и победа. Склонността на вълците да ловуват в мрак и на разсъмване и да комуникират с виене създава асоциации с духовете от света на сенките, сменящи формата си, със злонамереност или зли духове. Вълците се свързват със страх от нощта, тъмнината и даже обладаването от демони. Същевременно човек не може да не се възхити на уменията и ефективността на глутницата вълци.
Първите християни изобразявали Христос като добър пастир, който пази и защитава стадото – вярващите – от врагове, което превърнало вълка в символ на Сатаната.
Митът за върколаци говори за страх от дивото животно, всички дивашки и първични импулси, измамата която се таи дълбоко в сърцата на всички хора, на които им трябва само едно съдбоносно ухапване и пълнолуние, за да се освободят от оковите на човешкото тяло.

Бикове

Плодовитостта на мъжките, яростният им темперамент и ролята на баща на стадото са превърнали бика в мъжествен бог на Слънцето в много култуве. Рогата във формата на полумесец също така ги свързва с женския лунен символизъм. Асоциирането на бика със Слънцето го е направило символ на рая, възкресението и огъня, а асоциирането с Луната – символ на водата, нощта и смъртта.
Татуировката на бик показва сила, могъщество, възкресение, мъжественост, плодородие, импулсивност, бащинство,родство и зодиакален знак на съзвездието Телец. Биковете са и елементи, които олицетворяват тираничност, ярост, упоритост, ламтене, бруталност и дяволско начало.

Морска костенурка

Татуирането на морска костенурка означава, че морякът е прекосил Екватора.

Акула

Акулите често плуват след корабите и особено китоловните в търсене на остатъци от храна, а татуирането на акула има за цел да предпази моряка от това. Да го изядат акулите, ако падне зад борда.

Птици

Птиците, реални измислени, са популярен елемент за татуиране в продължение на стотици години и са ярка метафора за нашите настроения и етапи от живота. По цял свят птиците изобразяват различни човешки истории, а легендите и митовете на много страни и култури отреждат на птиците централна роля. Не всички култури обаче са единодушни за символното значение на птиците. Гарванът с лъскавите си черни пера е свещена птица в много народни американски митове. Той е едновременно и мошеник, и герой и често се свързва с шаманите и лечителите. В Библията обаче това създание, което се храни с леш, е символ на злото. В Близкия изток гарванът също има лоша слава.
Най-почитано качество на птицата е умението й да лети (в сравнение с щрауса, емуто и пингвина), а полетът през вековете е символ на пътешествието на душата в отвъдния свят.
Птицата е полет символизира и светлината на духа, красотата, трансцедентността и надеждата.

Пауни

Горди, суетни и наперено високомерни – това са квалификациите, които веднага асоциираме с пауните. Красотата обаче и величествеността на окраската им са символ за храмовете и кралските градини. Легенда на суфите описва раждането на всички живи същества от капчиците влага от тялото от влечуго на паун. В Китай паунът е знак за божественост, статут, сила и красота. „Очите” по перата на опашката на пауна са се превърнали в любима метафора за всезнаещ и всевиждащ скритите грехове. Паунът е символ на Индия вероятно поради това, че е убиец на змии. Имунизиран срещу ухапване от змия, неговата богата на отрова кръв се смята. Че прогонва злите сили.

Сини птици

В митологията синята птица е универсален символ на щастие, просперитет, здраве и пристигане на пролетта. Красивото синьо оперение се свързва с небето и вечното щастие. То представлява също и увереност, а в мита за свети Валентин символизира щастливата любов. Умрялата синя птица се свързва със загуба на невинността и разбиване на илюзиите.

Лястовица

Лястовицата е предвестник на настъпващата пролет и щастие и следователно се е превърнала в символ на надеждата. Според някои е олицетворение на плодовитостта и обновлението, предвестник на доброто и символ на трансформацията. За пилигримите в Мека лястовицата е символ на постоянството и вярата. Лястовиците се събират до края на живота си, затова са израз на вярност и лоялност, но в Япония символизират и предателство. В Китай лястовиците олицетворяват страх, опасност и промяна за добро вбъдеще. В продължение на повече от век лястовицата е любим елемент в татуировките на моряци, защото лястовица в морето обикновено означава, че наблизо има суша. Лястовица с пробито с кинжал сърце е спомен за приятел, изгубен в морето.

Преплитане с лястовици и сини птици

Понякога бъркана със синята птица, лястовицата е често срещана моряшка татуировка и символ на късмет. Двата много различни вида – лястовицата и синята птица – имат подобно оцветяване със светли нюанси на синьо и оранжево, което прелива в червено и жълто.

Гълъби

В някои християнски секти гълъбът е сивмвол на Светия Дух и често се използва за изобразяване на покръстването на Исус Христос и Петдесетницата. Повечето хора са запознати с библейското сказание за големия потоп, след който само Ной, семейството му и качените в ковчега животни оцелели. След много седмици в морето Ной пуснал първо гарван, а след това гълъб да търси земя. Гълъбът се върнал с маслинена клонка и Ной и семейството му разбрали, че водите от потопа се отдръпват. Гълъбът се превърнал в предвестник на надеждата и мира. Други смятат, че полетът на освободения гълъб символизира и освобождаването на душата след смъртта.

Феникс

Легендите за феникса са популярни в древните митологии – арабска, гръцка, римска и далекоизточна. И в гръцките, и в египетските легенди фениксът олицетворява Слънцето, умирайки в пламъци в края на деня и възкръсвайки всяка сутрин. Ранните християни възприемали полета на феникса като символ на прераждането и възкресението, изоставяне на стария заради новия свят на духа, смъртта и възнесението. Фениксът обозначавал победата на живота над смъртта, безсмъртието и възкресението на Христос.
Казват, че фениксът живее 500 години. Когато се измори, си строи гнездо сред ароматни клонки и след това пали огън на погребална клада, направена от самия него. След три дни фениксът възкръсва прероден от пепелта.
Според китайската митология фениксът символ на грацията и добродетелността и е вторият по значение след дракона. Той олицетворява съюза на ин и ян и е нежно създание, свързано с императрицата, която единствено може да носи този символ.
Като татуировка фениксът се свързва с женствеността, всяка част от тялото му представлява отделна добродетел. Дълг, божественост, надеждност са някои от по-малко познатите аспекти на феникса. Пламъкът изобразява пречистване и прераждане чрез огън и бедствие.

Жерави

В Япония след Втората световна война оригами на жерави са се превърнали в символ на мира и надеждата. Размахът на крилете на жерава е над 1.8 метра и е вдъхновил легенди за защита на уязвимите под неговата прегръдка и възнасяне на хората на по-високо духовно ниво. Смятало се, че мощните криле могат да пренесат душите на починалите до рая. Почитан заради красивия си брачен танц, жеравът се е превърнал в символ на любов и радост във взаимоотношенията, а верността му е вдъхновение за любовниците. Според традиционните американски легенди жеравът е символ на верността и независимостта, въпреки че по природа е птица, която живее на ята и често свива гнезда на големи, обитавани от ятото площи.

Бухали

В гръцката, римската и келтската митология бухалите са представители на влиянието на духовното. Крии вярвали, че пищенето на северния бухал е повик към духовния свят. Ако член на племето апачи сънува бухал, това означава, че смъртта е неизбежна. Шаманите на чероки се обръщали към източните пискливи бухали за насочване при наказание и болест.
При племето банту в Африка бухалът се свързва с магьосници. В Източна Африка суахили смятали, че бухалът носи болести на децата. Зулусите в Южна Африка приемат бухала за птица на магьосниците, а в Западна Африка той е вестител на магьосниците и вещиците. В Мадагаскар се смята, че бухалите събират вещиците и танцуват около гробовете на мъртвите.

0